Amit egy harmadikos megcsinálna az érettségin, s te?

Nagyon sok diáknál előfordul, hogy nem megfelelőek az alapok, s így nem tud egy feladatnak nekikezdeni, pedig egy kis lökés kell az elején, s onnantól általában már neki tudnak állni. De honnan szerezzük meg ezt a lökést? Mit tud egy harmadikos, amit egy érettségiző elfelejt? 

Már alsó osztályban megkezdődik az alapozás, s felkészítés a felvételire és az érettségire, s arra, hogyan lehet megoldani egy matematikai feladatot, problémát. Gondolom sokan utálták, vagy feleslegesnek tartották ezeket a lépéseket akkor, de a tapasztalat azt mutatja, hogy aki kihagyta, nem így csinálta, mert lusta volt, s azt mondta, majd a dolgozatban megcsinálom, annak kikopik ez a tudása, hisz ha valamit nem használunk, az elvész…. s így van ez a feladatmegoldások menetével.

Miről is beszélek?

Hát, arról, hogy…

1. Adatgyűjtés

2. Terv

3. Számolás

4. Ellenőrzés 

S azt látom, hogy néhány érettségiző megragad a számolásnál. Többnél látok adatgyűjtést, de nem tud túllépni a 2. részre. S az esetek 90%-ában nincs ellenőrzés. Ez sajnos azért van, mert az órán nincs idő ellenőrizni, mert több idő megy el vele, mint a feladatmegoldással, így maradna otthonra, ha a tanár feladja házinak, de ez se történik meg mindig. S amikor ellenőrizni kéne, akkor pedig jön hozzám a kérdés, hogyan kell? Ezért kérlek, gyakorold az ellenőrzést is az érettségiig, mert 1 pontot ér! 

 

Jó tanácsom: Menj vissza 3.-os énedhez, s gyakorold így a feladatmegoldást, még van időd, hogy újra előhozd ezt a tudásodat, s így sikeres érettségit tehess! 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.