GY.I.K. Központi felvételi

Miért kell körzőt és vonalzót vinni a felvételire?

Mert lehet, hogy lesz szerkesztési feladat. Ezt sajnos nem lehet előre tudni, így jobb mindenre felkészülni. De nagy segítség lehet a vonalzó a a nem szerkesztésnél is, pl. lemérni oldalakat vagy meghúzni a vonalat függvény ábrázolásnál. 

 

Központi felvételi vizsgára milyen eszközöket lehet/kell vinni?

Amit mindeképp érdemes vinned:

  • geometria készlet: egyenes vonalzó, körző, szögmérő, derékszögű vonalzó
  • 3 darab toll, ne bízd a véletlenre. Előtte próbáld ki őket, hogy mind fog-e
  • Innivaló
  • Nasi (főként étcsokis dolgok legyenek) 
  • Uzsonna 
  • Szőlőcukor
  • Óra – karóra – mert nem tudhatod, hogy ahol írod lesz e óra, ha lesz működni fog e. A telefon nem lehet előtted, így az egyetlen lehetőséged, hogy tájékozódj az időről az órád. 
  • Ceruza és radír, ha tudod, hogy sűrűn rontod el azt a típusú feladatot, akkor azt érdemes először ceruzával megcsinálnod. 

 

Hogyan számítják a pontokat?

Ez iskola függő. Mindig nézz utána az iskola honlapján, ahova jelentkezni akarsz, ha nincs fent információ róla, akkor fordulj az igazgatóhoz. 

 

Nem tudok elmenni a központi felvételire, mi lesz?

Ha nem tudsz megjelenni a felvételin, akkor mindig van egy pót felvételi, egy hasonló feladatsorral. A póton nem ugyanazt a feladatlapot kapod, mint a többiek. De érdemes megkérdezni, hogy milyen volt, mert hasonló lesz a tied is. 

 

A központi felvételi írásbeli minden középiskolában ugyanaz?

Igen. A neve is mutatja, hogy központilag van szabályozva, így te is ugyanazt írod, mint mindenki más. Így lehet összehasonlítani a tudásotokat. 

 

A központi felvételin lehet használni számológépet?

Nem lehet használni számológépet. Mert ha belegondolsz, akkor most a számológéped tudását mérjék le, vagy azt, hogy te tudsz e számolni törtekkel stb. ? 
Számológépet azok használhatnak, akik diszkalkuliások, és nekik nehezebben megy a számolás. Ők plusz 15 percet is kapnak, így ők 60 perc alatt írhatják meg a felvételit. 

 

A központi felvételi nehéz?

Attól függ. Ha tudatosan készülsz az egészre, s beleadsz mindent a felkészülésbe, gondolok itt, hogy napi szinten kell készülni kell rá, akkor nagy meglepetés nem érhet. Ha emellett azokat az anyagrészeket átismétled, amik nem mennek, s mindig megakadsz a megoldásánál, akkor ezek a feladatok is a végére jobban fognak menni. :) Győzd le a lustaságodat, s miután megírtad, utána lazíthatsz. ;) 

Ha segítségre van szükséged, válaszd ki a számodra megfelelő online tanfolyamot a felkészüléshez: Online tanfolyamok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.