Melyiket válasszam a matek érettségire?

Amikor jön hozzám egy új diák, akit érettségire kell felkészíteni, akkor az első kérdéseim között szokott lenni, hogy

"Melyik négyjegyűd van? Sárga vagy fehér? "

A választ is általában tudom, mert az esetek 80%-ában sárga a válasz. S ezért is született meg ez a poszt, mert szeretnék nektek segíteni a választásban, mert nem mindegy, hogy melyiket választod. 

Így joggal merül fel benned a kérdés, hogy melyiket válaszd? Erre azt mondanám, hogy mindet! Az érettségin nincs kikötve, hogy mennyi négyjegyűt használhatsz!! Amikor én érettségiztem, én a két fehéret használtam. De te, akár mindet használhatod!

Miért éri meg? Mert vannak olyan képletek, amik csak az egyes típusokban vannak. Ha tudod, hogy mit kell keresni, akkor nyert ügyed van. 

Ha választanom kéne, akkor melyiket ajánlanám? Hát, sok tanárt és diákot el kell most keserítsek, de nem a sárgát. Sajnos nem értem, hogy miért ez ajánlják a diákoknak a tanáraik. Jelenleg a fehér négyjegyű a legjobb választás az érettségihez. Természetesen, ha neked sárga van, semmi gond, de ha te is hadilábon állsz a matekkal, akkor az számodra nem elég. A fehérben olyan összefüggések vannak, amik nagyon-nagyon hasznosak!!! Csak a példa kedvéért: benne van, hogyan lehet függvényt transzformálni. 

Tehát le kell szögeznem, pusztán gyakorlati szempontból ajánlom neked ezt, több év használat után, s több sikeres érettségire felkészítéssel a hátam mögött. Soha senkire nem erőltettem rá, mindig mindenki azt használta, amelyiket szerette volna, de mindig elmondtam az előnyeit, s megmutattam, hogyha egy adott anyagrész nem ment neki, hogy az a másikban benne van, így tudta mérlegelni, hogy ez számára hasznos lehet, vagy sem. 

Nézzünk egy kis összehasonlítást:

Szempontok Sárga négyjegyű Fehér négyjegyű
Oldalak száma (matek témakör)  74 oldal 94 oldal
Táblázatok Az adott témakörnél Egy helyen a végén
Prímszámok NIncsenek benne Benne vannak 4000-ig
Négyszögek csoportosítása Diagrammal Halmazábrával
Kikötések Relációs jelekkel Számhalmazokkal

Satöbbi, satöbbi…. 

Ha nincs meg mindkettő, akkor még van időd beszerezni, kölcsönkérni, kölcsönözni a könyvtárból, de tőlem is megrendelheted: http://matekedzo.hu/termekkategoria/erettsegi/

Ha még nem forgatod elég ügyesen, akkor ezen is tudok segíteni: http://matekedzo.hu/online-tanfolyam/igy-hasznald-a-negyjegyudet/

Ha pár tipp kell, hogy magabiztosabban menjen az egész: http://matekedzo.hu/termekeim/erettsegi-tippgyujtemeny/

Ha gyors segítség kell! 

 

Ami még hasznos lehet:

Az összes érettségi feladat egy helyen: Innen éred el

Feladatok témakörök szerint

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.