Nevezetes azonosságok

(a+b)2=(a+b)(a+b)= a2+b2+2ab

 

(a-b)2= (a-b)(a-b)= a2+b2-2ab

 

(a+b)(a-b)= a2-b2

 

Ha jobban megfigyeljük, akkor észrevehetjük, hogy úgy jön ki a 3 típus, hogy egyszer szorzunk két pluszost, két mínuszost, utána meg vegyesen, egy pluszost és egy mínuszost.

 

Ugye , ha ++ találkozik, akkor nem lehet belőle csak plusz. Így az első kifejezésben minden tag előtt plusz van.

A másodikban, csak a 2ab előtt van mínusz, a b2 előtt plusz van, mivel (-b)*(-b)-vel, tehát (-)*(-) az plusz!

Az utolsóban pedig azért van mínusz a b2 előtt, mivel (-b)*(+b), (-)*(+)= (-)!!

 

TIPP: Mindegyiknél a zárójelfelbontást alkalmaztuk, hogy minden tagot szoroztunk minden taggal!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.