Otthoni tanulás 1.0

Rengeteg cikket olvastam mostanában az otthoni tanulásról, azon belül is az onlineról, mivel nagyon érdekel hogy ki mit gondol ebben a témában. 

Most én is megosztom veletek észrevételeimet, tanácsaimat. 

1. Használd a könyvedet.

Tudom-tudom. Órán se használjátok. A diákjaim 80%-ára igaz ez. Van egy könyvük, és ki se nyitották egész évben. Hogy miért, azt magam sem tudom. DE! Hidd el, nagyon szépen le van benne írva az az anyagrész, amire neked szükséged van. 

Olvasd el (15 perc) . Ha nem érted , olvasdel még egyszer (15 perc). Próbálj elkészíteni egy vázlatot. Pl. a mozaikos könyvekben a lényeges információk ki vannak emelve, ami nagyban megkönnyíti a munkádat. 

Tudod valamihez kötni az anyagrészt? Egy újabb geometriai képlet? Egy újabb egyenlettípus? stb. 

Szülő teendői: megkeresni az anyagrészt, és kiadni elolvasásra. Vázlat értelmezése. 

 

1/A. Új az anyagrész? Nem érted? Akkor keress a neten segítséget hozzá a könnyebb megértéshez. 

2. Oldd meg a mintapéldákat

Ha sikerült megérteni az anyagrészt, akkor a példák megoldása, nem szugerálása, hanem papíron való megoldása, kell elvégezned.

Én úgy csináltam, hogy megpróbáltam egyedül megoldani,és megnéztem, hogy meddig jutok vele, és ez helyes eredmény e. Ha megakadtam, megnéztem a könyvben, hogyan kell befejezni, és a könyv szerint befejeztem.

TIPP: a könyv egy megoldási javaslatot ad. Hamár érettségi előtt állsz, és néztél már megoldókulcsot, akkor láthattad, hogy a 17 pontos feladatoknál több megoldás is lehet, attól függően ki hogy gondolkozik. Így ne aggódj. Amíg jó eredményre jutsz, addig jól dolgoztál! 

Szülő teendői: Ellenőrizni, hogy levezette e a feladatot a füzetébe

 

3. Keress feladatokat, hogy rögzítsd a most megszerzett tudásodat!

A könyvek, munkafüzetek úgy vannak felépítve, hogy a könnyű feladatok vannak elől, és egyre nehezednek. Így kezdd az első feladatokkal, és haladj lefelé. Hisz ha mennek a könnyű feladatok, azzal sikereélményt szerzel, és ha nem is sikerül megoldani egy nehezebbet, akkor se veszi el teljesen a kedvedet az egésztől. 

Úgy kell felfogni, hogy ez ma nem sikerült, de lehet hogy holnap sikerülni fog. Megnézem holnap, amikor kipihent vagyok. Lehet hogy már elfáradtam. 

Szülő teendői: feladatok keresése.

Az ofis könyveknél a fejezetek végén van ajánlás, hogy egy másik könyvben hol található feladatsor a gyakorláshoz.

A Mozaikos könyveknél van plusz munkafüzet, amiből ki lehet keresni, a szín segít a keresésben. Nem kell aggódni ha egy feladatnál 10-15 példát látunk. Ezek kb. 15-30 mp alatt megoldhatóak. Én úgy szoktam feladni a diákoknak, hogy 1-2 amiben egész szám van, addig, amíg nem lesz hibátlan a levezetés. Utána 1-2 nehezebbet, hogy lássam ezzel is boldogulnak-e, pl. törtes, gyökös stb. 

Ha még mindig bírod, akkor jöhet az ellenőrzés

4. Ellenőrzés

Általában a könyveknek van megoldása, keresd, keressétek ki, hogy jól dolgoztál-e.Így fejlesztheted az önállóságodat, mert nem vársz másokra, ezzel is növelve az önbizalmadat, hogy te ezt is meg tudod csinálni. (Nagy haszna lesz majd az egyetemen, középiskolában) Vagy mutasd meg osztálytársaidnak, vagy küldd el a tanárnak, hogy nézze át.

De a lényeg , a matekot gyakorolni kell!

Szülő teendői: megoldások megkeresése, ellenőrzés segítése

5. Utóellenőrzés

Ha van időd, akkor pár feladatot csinálj meg 2-3 napig még ebből az anyagrészből, hogy rögzítsd az anyagrészt. Pár nap kihagyása után pedig szintén csinálj meg egy feladatot, hogy így is emlékszel-e rá. 

Szülő teendői: feladat kijelölése , akár lehet úgy is dolgozni, hogy kihagytok 1-2 feladatot a gyakorlásnál a későbbi utóellenőrzéshez. 

5+1 Ha nincs elég feladat

Diákjaim sokszor jönnek ezzel a kifogással, hgy ehhez a témakörhöz kevés a feladat. Nem kell vadul feladatok után keresni a neten. Van egy jó hírem, amit nekik is el szoktam mondai. Egy feladatot meg lehet oldani többször is ;) Hisz egy bicikliútvonalat is meg lehet tenni akár többször is az életünk során. Hisz az ember így tanul a legjobban. Többször megelvégez valamit, hogy rögzüljön a tudás.

 

Sikeres tanulást kívánok: 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.