5 tipikus hiba, amit a matek tanulásánál elkövethetsz!

Munkám során rengeteg kifogást hallok, nap mint nap, hogy miért is nem megy a matek, hogy miért ilyen rosszak a jegyei, s miért nincs kedve matekot tanulni, s miért utálja a matekot. Sajnos ez a tendencia évről évre rosszabb. Kivételes alkalmak, ha olyan diákkal találkozok, aki szereti a matekot, vagy talán még nem utaltatták meg vele. De nem szeretnék én is mindent a tanár nyakába kenni, hisz ez egy könnyebb út, hanem szeretném megmutatni, hogy miket mondanak/tesznek a diákok, hogy ilyen "nehéz" is a matek. 

 

1. A tanulás= Olvasgatás

Sok tantárgynál lehet, hogy ez bejön, hogy így tanul valaki, de sajnos a mateknál ilyen nincs. Mindig megkérdezem, hogyan készülnek a diákok órára, s mg többször kapom azt a választ, hogy elolvastam a feladatot, pl. amit órán megcsináltak. Van egy rossz hírem, a matekot gyakorolni kell! Ha kell, akkor egy feladatot meg kell oldani akár többször is, nem baj, ha ezt a feladatot már megcsináltad, vagy a tankönyvben ki van dolgozva.Ülj le, s próbáld megoldani magadtól! Nagyon sokat lehet így fejlődni! 

tanulo diak-matekedzo

2. Azt mondod, hogy a matek nehéz.

Ha belekódoljuk a fejünkbe, hogy nehéz, akkor az is lesz! Ha állandóan, minden nap ezt mondjuk magunknak, akkor egy idő után az agyunk el is hiszi, s a feladatok tényleg nehézzé válnak. Nem azt mondom, hogy nem lehet nehéz, de krem szépen, hogy lehet valami nehéz, ha még meg sem próbáltuk megoldani? A diákok többsége, a szöveg elolvasása után, 0 próbálkozással, ki meri mondani azt, hogy egy feladat nehéz. 
Ha Te is ebbe a típusba tartozol, akkor próbáld meg először megoldani a feladatot, ha nem megy, nézz hasonló feladatot a könyvedben, hátha úgy meg tudod oldani, ha még így sem megy, akkor kérj segítséget a szüleidtől, ha még így sem megy, akkor kérdezd meg egy osztálytársadat, ha még így sem megy, akkor kérdezzmeg engem ;) s ha még így sem megy, akkor már kimondhatod, hogy EZ a feladat nehéz volt! De amíg nem tettél meg mindent a megoldás érdekében, addig ez csak terelés, a könyebb út. 

 

3. Nem csinálsz feladatot, mert nincs miből gyakorolni/ már minden feladatot meg van oldva a könyvben.

A gyakorlás lényege nem az, hogy mindig új feladatokat oldjunk meg, tökéletesen megfelel az is, ha már megoldott feladatokat oldasz meg egy külön füzetben. A hangsúly a gyakorláson van, nem az elvégzett feladatok mennyiségén. 

 

4. Nincsenek meg az alapok

Ha nem jó az alap, nem lehet házat építeni,mert összedől. Így van ez a matekban is. Ha nem tudod a szorzótáblát magabiztosan, akkor ne várjunk csodát egy hosszabb feladat megoldásánál. Ha nem tudsz mértéékegységet átváltani, akkor hogyan fejezel be egy geometriai feladatot? 

Ha tudod, hogy mik a gyengéid, akkor erősíts rá! Ne várd meg, hogy emiatt hátrányba kerülj! Ha már középiskolás/főiskolás vagy, akkor ezt egy jó számológéppel kompenzálhatod! Például ezzel: Casio FX 570 ES PLUS. Olvasd el, mit mondtak róla a tanítványaim ;)

 

5. Hozzá sem kezd a diák a feladathoz.

Ez az egyik kedvencem. Sajnos, a feladat szugerálásával az nem oldódik meg. Igen, visszatérhetünk oda, hogy a feladat nehéz, de kérlek ne tedd! Próbálj nekiállni a feladatnak, s megoldani. 
Mire is gondolok? 
Pl.: Gyűjtsd ki az adatokat! Húzd alá a szövegben az adatokat! Gyűjtsd ki a képletet, amire szükséged lehet! Helyettesíts be a képletbe! stb…
Egy másik posztban elmagyarázom a lépéseket, amiken ha fejben végigmész, több mint valószínűleg meg tudod majd oldani. ;) 

 

Ha bármiben magadra ismertél, akkor se keseredj el, próbálj meg egy kicsit pozitívabban hozzáálni a matekhoz. Ez is csak egy tantárgy a sok közül, ne legyen egy mumus. Hidd el, szeretni is lehet, én már csak tudom. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.