Amik pontot érnek a matek érettségin, de sokan elfelejtik

Mindjárt itt a május, és elkezdődik az érettségi időszak. Így most olyan tippeket szeretnék megosztani az érettségizőkkel, amik pontot érnek a matek érettségiben, de lehet, hogy te még nem figyelsz oda rá tudatosan, hogy meglegyen a teljes pontszám. 

Nézzük meg az egyenletek témakörét, mert itt rengeteg pontot lehet elbukni, ha nem figyelünk oda a megoldás menetére. 

Hogyan is kell megoldani egy egyenletet?

Először is azonosítsuk be, hogy milyen típusú egyenletről beszélünk. Mire eljutottál idáig, hogy leérettségizhess, jó pár típussal találkozhattál, és a típusokon belül is többféle módszerrel oldjuk meg az egyenleteket. De ez legyen egy másik blogbejegyzés témája, hogy ezeket kielemezzük. 

Az alábbi egyenleteket kell tudnod megoldani az érettségin:

 • Elsőfokú egyenletek, egyenlőtlenségek
 • Törtes egyenletek 
 • Egyenletrendszerek 
 • Egyenlőtlenség rendszerek
 • Másodfokú egyenletek
 • Magasabbfokú egyenletek 
 • Négyzetgyökös egyenletek
 • Abszolútértékes egyenletek 
 • Exponenciális egyenletek, egyenlőtlenségek
 • Logaritmus egyenletek
 • Trigonomerikus egyenletek
 • és ezek kombinációja… 

 

Miután beazonosítottad, hogy ezek közül az egyenletek közül melyikkel van dolgod, tudnod kell, hogy ennél a típusnál van e kikötés (más néven: értelmezési tartomány vagy feltételnek is mondták már) 

Ha van kikötés, akkor végezd el most!

Hiszen a kikötés 1 pontot ér az érettségiben! És lehet, hogy csak egy dolgot kell leírnod, és már meg is szerezted az 1 pontot. 

Mikor kell kikötést tenni? Itt írtam róla

 

Miután elvégezted a kikötést, nekiláthatsz az egyenlet megoldásának. Hisz, ha nem is jutsz a feladat végére időhiány miatt vagy mert megakadtál, a kikötés miatt 1 pontod már tuti van. 

Ha nem jutsz a végére a feladatnak, de szeretnéd megtudni az eredményt, ezt egy jó számológéppel is tudod számolni, mint pl.: a Casio FX 570ES PLUS, amit minden diákomnak javaslok, hogy szerezzen be, mert nagy segítség lehet az ilyen helyzetekben. 

Miért is? Mert az ellenőrzés is 1pontot ér!

És ha a számológéppel kiszámoltad az eredményt, és ellenőrzést végzel, akkor megint van plusz 1 pontod. 

És egy 4-5 pontos feladatból megszereztél 2-őt, anélkül, hogy megoldottad volna az egyenletet. 

De kanyarodjunk vissza arra, hogy sikeresen megoldottad az egyenletet, és jön az ellenőrzés. Ne felejtsd el megvizsgálni az eredményeket, ha több megoldásod is lett, hogy megfelel-e a kikötésnek, mert akkor egy ellenőrzéstől megkíméled magad. 

És azt se felejtsd el, hogyha nem megoldása az egyenletnek, akkor ezt írd is oda!

 

Új ismeretlen bevezetése

Előfordul, hogy az egyenlet megoldása során, új ismeretlen kell bevezetned, mert pl. másképp nem lehet megoldani a feladatot, vagy mert így áttekinthetőbbé teheted az egészet. 

Ilyen például egy  trigonometrikus egyenlet. 

Ilyen esetben, ha bevezetsz egy új betűt (ismeretlen), pl. a k-t, hogy megadd a függvény periódusát, akkor le kell írnod, hogy k melyik számhalmazba tartozik, mert hiszed vagy sem, de ez is 1 pontot ér! 

És itt láthatod a megoldókulcsot: 

 

Összegezve:

Javaslom, hogy már a felkészülés alatt tudatosan figyelj oda ezekre a lépésekre, mivel az iskolában sajnos az idő hiányában az ellenőrzések lemaradnak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.