Melyiket válasszam a matek érettségire?

Amikor jön hozzám egy új diák, akit érettségire kell felkészíteni, akkor az első kérdéseim között szokott lenni, hogy

"Melyik négyjegyűd van? Sárga vagy fehér? "

A választ is általában tudom, mert az esetek 80%-ában sárga a válasz. S ezért is született meg ez a poszt, mert szeretnék nektek segíteni a választásban, mert nem mindegy, hogy melyiket választod. 

Így joggal merül fel benned a kérdés, hogy melyiket válaszd? Erre azt mondanám, hogy mindet! Az érettségin nincs kikötve, hogy mennyi négyjegyűt használhatsz!! Amikor én érettségiztem, én a két fehéret használtam. De te, akár mindet használhatod!

Miért éri meg? Mert vannak olyan képletek, amik csak az egyes típusokban vannak. Ha tudod, hogy mit kell keresni, akkor nyert ügyed van. 

Ha választanom kéne, akkor melyiket ajánlanám? Hát, sok tanárt és diákot el kell most keserítsek, de nem a sárgát. Sajnos nem értem, hogy miért ez ajánlják a diákoknak a tanáraik. Jelenleg a fehér négyjegyű a legjobb választás az érettségihez. Természetesen, ha neked sárga van, semmi gond, de ha te is hadilábon állsz a matekkal, akkor az számodra nem elég. A fehérben olyan összefüggések vannak, amik nagyon-nagyon hasznosak!!! Csak a példa kedvéért: benne van, hogyan lehet függvényt transzformálni. 

Tehát le kell szögeznem, pusztán gyakorlati szempontból ajánlom neked ezt, több év használat után, s több sikeres érettségire felkészítéssel a hátam mögött. Soha senkire nem erőltettem rá, mindig mindenki azt használta, amelyiket szerette volna, de mindig elmondtam az előnyeit, s megmutattam, hogyha egy adott anyagrész nem ment neki, hogy az a másikban benne van, így tudta mérlegelni, hogy ez számára hasznos lehet, vagy sem. 

Nézzünk egy kis összehasonlítást:

Szempontok Sárga négyjegyű Fehér négyjegyű
Oldalak száma (matek témakör)  74 oldal 94 oldal
Táblázatok Az adott témakörnél Egy helyen a végén
Prímszámok NIncsenek benne Benne vannak 4000-ig
Négyszögek csoportosítása Diagrammal Halmazábrával
Kikötések Relációs jelekkel Számhalmazokkal

Satöbbi, satöbbi…. 

Ha nincs meg mindkettő, akkor még van időd beszerezni, kölcsönkérni, kölcsönözni a könyvtárból, de tőlem is megrendelheted: http://matekedzo.hu/termekkategoria/erettsegi/

Ha még nem forgatod elég ügyesen, akkor ezen is tudok segíteni: http://matekedzo.hu/online-tanfolyam/igy-hasznald-a-negyjegyudet/

Ha pár tipp kell, hogy magabiztosabban menjen az egész: http://matekedzo.hu/termekeim/erettsegi-tippgyujtemeny/

Ha gyors segítség kell! 

 

Ami még hasznos lehet:

Az összes érettségi feladat egy helyen: Innen éred el

Feladatok témakörök szerint

 

4 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Melyiket válasszam a matek érettségire?

 1. Hello,

  Segitseget szeretnek kerni a fuggveny tablazat konyvrol. En Canada-ban eleg eleg reg de Magyarorszagon erettsegiztem 2007-ben. 2003-ban mikor kezdtem a kozep iskolat a feher puha boritasu fuggvenytablazatot vette meg. Meg most is meg van. Amikor matematika oran tanultunk a konyvbe irtunk kepleteket jegyzeteket, foleg a Geometria reszhez. Sajnos ki kellett radirozzuk mikor irtuk az erettsegit es nem tudom mik voltak mar oda irva de hasznosak voltak. Azt szeretnem kerdezni hogy ezek a mai uj kiadasok tartalmaznak uj kepleteket es bagy valtozas tortent miota en leerettsegiztem? En most epito mernokkent dolgozok itt kulfoldon es hasznat tudom venni ennek a regi konyvek kozepiskolabol. Ha van jelentos valtozas meg vennem az uj kiadast.

  Koszonom az idodet es valaszod.

  Annette Koczian

  • Kedves Anette!

   A mostani négyjegyűben a (fehérben) sokkal több képlet és összefüggés van benne, mint az elődjében. Úgy vélem, hogy nagyon hasznos könyv.

   Nem tudom, hogy mik lehettek a könyvbe beleírva, úgy gondolom az érettségihez minden képletet tartalmaz, amire szükség lehet, de ettől függetlenül vannak olyan képletek/anyagok amik meggyorsítják a számolást, így gondolom ezek lehettek belírva a könyvébe. :) 
    

 2. Kedves Eszter,
  Kikértük az oktatási hivatal álláspontját, és azt a választ kaptuk, hogy az érettségire szigorúan tilos felcetlizni a függvénytáblázatot. Jó tipp lehetne, de az álláspont az, hogy kizárólag nyomdai állapotú függvénytáblázat használható. Ha felcetlizi valaki, azt elvehetik. Ha épp az érettségi elnök matek szakos, aki nem az iskolából van, ezt simán meg is teszi.

 3. Kedves Dániel!
  Köszi, hogy megosztottad ezt velem, nagyon hasznos információ. :)
  Sajnos a tapasztalat nem ezt mutatja, hogy ezt nem lehet.
  Úgy vélem, ha használjuk a könyvünket, akkor nyomdai állapotú sosem lesz már, megtörik a könyv, “gyűrődnek” az oldalak, így akár ezzel is tudjuk segíteni magunkat, hogy a jobban használt részek “beszamaárfüleződnek”. De úgy vélem, aki kellőképpen használja a felkészülés során, akkor erre sincs szüksége.
  Ráadásul a tanítványaim többségének könyvtári könyve van, aminél nehezebb elkerülni a régebbi diákok használatából eredő problémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.