Nem sikerült a matekérettségi? Mi lesz ezután?

 

Nem sikerült a matekérettségid? Mi lesz ezután?

Sokan kétségbe esnek, hogy nem sikerült valami fényesen a matek érettségijük, így szóbelizni kell menniük. No para, most nézzük meg, hogy mit érdemes tudnod a szóbeliről, és hogyan készülj fel rá. 

Mikor kell szóbelizni matekból?

A szóbeli vizsgára akkor kerül sor a matek érettséginél, amikor a mgszerezhető pontokból nem éri el a diák a 20-öt pontot, ami az érettséginél a kettes szint, és minimum 10 pontot írt. 

Azaz a pontok száma 10 és 19,5 közé esik, akkor szóbeli vizsgára kell számítani. 

 

Mi a teendőd?

1. Először is, nézd meg a matekérettségit, hogy minden feladat le van e pontozva, és jól vannak e összeadva a pontjaid. Hisz ha valaki dolgozik, akkor hibázat is, s ki tudja, lehet hogy csak pár ponttal csúsztál le a kettesről.

2. Ha megnézted, és nincs meg a pont, akkor ne ess kétségbe, most össze kell szedned a tudásodat, és koncentrálni a vizsgára. (Feltételezem, hogy nem a matek a kedvenc tárgyad) 

3. Ha idáig nem kértél segítséget, akkor itt lenne az ideje, mivel ha nem szereted a matekot, akkor most sem lesz a kedvenced, mert a szóbelin kérhetnek tőled bizonyításokat, fogalmakat, amiket meg kell tanulnod. 

4. Mivel kérhetnek tőled elméleti részt, így kérd el a tanárodtól minél előbb a szóbeli tételeket a vizsgára, s kezdd el kidolgozni. Természetesen nem lehet megúszni, hogy a 4 év anyagából legyen összeválogatva, ezért is mondtam, hogy érdemes segítséget kérned. 

5. Mivel nem csak elmélet van benne, hanem feladatmegoldás is, így ha a szóbeli lapon vannak feladattípusok, akkor azokat érdemes jobban gyakorolni, és a könyvedből/internetről keresni hozzá még több feladatot, hogy a kisujjadból is kirázd, hisz nem csak megoldanod kell majd, hanem feltételezhetően el is kell majd magyaráznod hogyan oldottad meg a feladatot. 

Pl.: van egy szöveges geometriai feladat, és el kell mondanod, hogy lerajzoltad az ábrát, kerestél egy derékszögű háromszöget, amire alkalmaztad a pitagoraszt és a szinusz függvényt, így kiszámoltad az oldalait és a szögeit, stb…. 

Megj.: Természetesen nem ugyanaz a feladat lesz a szóbeli vizsgán, mint amit kaptál, hane ahhoz hasonló, ezért érdemes minél többfélét gyakorolni. Nehogy például  meglepjenek egy törtes másodfokú egyenlettel ;) 

6. Vesd be a négyjegyűket is! A négyjegyű(k)ben nagyon sok minden benne van, így ha még nem tetted meg, ideje jobban áttanulmányozni, hogy mi lehet hasznodra. 
Megj.: A szóbelin kihúzod a tételt, leülsz, s kidolgozod, ezután odaülsz a bizottság elé, ahol majd beszélsz a feladatokról, fogalmakról. Tehát van időd kikeresni a négyjegyűből, ami nem megy) 
Megj: Szerezd be az összes négyjegyűt! 

7. Érdemes lehet kölcsönkérni egy jobb számológépet, ami több mindent tud számolni, így ezzel is időt spórolsz. Kérd meg az ismerősödet, hogy mutassa meg, hogy ő miket használ rajta. Kérd el tőle a használati utasítást is, vagy töltsd le a netről egyet, ha nem találja. Ha jó géped van, akkor ugyanezt javaslom, nézd át a használati utsítását! (kb. 50 oldal kis noteszben- kb 1 db A4-es oldal) 
Megj: sztem egy jó számológép min 250 funkciót tud, de a legjobb számodra a vizsgára a min 400 funkciós, pl.: a Casio FX570ES PLUS 

8. Kezdd el begyakorolni a gépen azokat a funkcókat, amik a hasznodra lehetnek. (más alapú logaritmus, törtek beütése, szögfüggvények, százalékszámítás stb.) 

9. Pótold a hiányosságokat! Valószínű, hogy sok hiányosság van nálad matekból, így ezeket el kell kezdened bepótolnod! 

10. Minden nap foglalkozz a matekkal! 

10+1 Kezdj el gyakorolni a kis részes feladatokkal http://matekedzo.hu/matek-erettsegi-1-resz-rovid-feladatok-egyben/

 

A vizsga: 

  • A szóbeli vizsga tételsorának összeállításáról a vizsgabizottságot működtető intézmény gondoskodik
  •  A szóbeli tételek nem hozhatók nyilvánosságra
  • A szóbeli vizsgára kétszer annyi tételt kell készíteni, mint amennyien a szóbeli vizsgázók vannak, de a tételek száma nem lehet 10-nél kevesebb vagy 20-nál több.

 

A tétel 3 egyszerű elméleti kérdést (definíciót, tételkimondást, vagy ezek közvetlen alkalmazását megkívánó egyszerű feladat), valamint 3 feladatot tartalmaz. A tétel egyes elemei más-más témakörből kerülnek kiválasztásra.  A tételt a vizsgázónak önállóan kell kifejtenie.

Tehát érdemes magadnak elkészítened kis kártyákat, amikre a definíciókat írod. 

Használható segédeszközök a vizsgán: négyjegyű függvénytáblázatok (sárga és fehér), számológép, vonalzó, szögmérő, körző, ceruza, radír, tollak

Értékelés 

A szóbeli vizsgán elérhető pontszám: 50 pont.

Az értékelés szempontjai:
 1.  Az elméleti kérdés összesen 15 pont.
 2.  A három feladat összesen 30 pont.
 3.  Önálló teljesítményre való képesség, a feladatok logikus előadása, illetve a matematikai kommunikációs képesség  5 pont. (Azt, hogy a harmadik szempont szerinti 5 pontból mennyit kap a vizsgázó, annak a mérlegelésével kell eldönteni, hogy a vizsgázó milyen mértékben tudott önállóan megbirkózni a kérdésekkel, illetve a feladatokkal; ha segítő kérdésekre volt szüksége, azokat megértette-e és a feleletében fel tudta-e használni)

A szóbeli vizsgát is tett tanuló végső értékelése az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes pontszáma alapján történik. 

TIPP: A szóbeliző diákoknak javaslom, hogy az elméletet kiválóan tanulják meg, hogy azzal biztosan legyen már kb. 15 pontuk. Készülj fel rá, tanuld meg a tételeket, definíciókat. S ne felejtsd el, hogy nem csak elmondani kell tudnod, hanem értelmezni is, akár egy feladaton bemutatni. 

 

 

Itt olvashatod el az OKtatási HIvatal által kiadott tájékoztató szóbelire vonatkozó részét: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/vizsgakovetelmenyek2017/matematika_vl.pdf  ( 3. oldal) 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.