Számológép kontra telefonnal számolás

Diákjaim jól tudják, ha hozzám jönnek, akkor nem lehet telefont használni a számoláshoz! Most azon gondolkodsz, hogy akkor hogyan is számolod ki a feladatot?
Hát, még mindig marad a fejszámolás és az írásban való számolás. Sajnos azt kell modnanom, hogy amióta mindenkinek van telefonja, ( én még akkor voltam gyerek, amikor ez még nem volt :P ) mivel kéznél van, így kézenfekvő, hogy előkapjuk, s kiszámoljuk vele, amit szeretnénk. S mivel nagyon sok iskolában még nem lett bevezetve, hogy órán ki kell kapcsolni, így gyors megoldásként elővesszük, s kiszámoljuk vele, amit kell, mert hát a számológép épp otthon maradt….

De miért is ellenzem ennyire?telefonnal szamolas-matekedzo

Lássuk néhány példát:

  • először is, nem használjuk az agyunkat. A fejszámolás edzi és karbantartja az agyunkat. Tudom, kicsit nehéz visszatérni rá, de érdemes. Például használhatod arra, hogy  a boltban gyorsan kiszámolod, hogy mennyit kell fizetni, vagy mennyi jár vissza. 
  • néha jól jön az írásban való számolás. S mire odakerülnénk pl.: felvételi, érettségi , addig már azt sem tudja a diák, hogyan kell csinálni. Például mit merre toljon szorzásnál
  • Nem tanulja meg a diák használni a számológépét, s hogy mire jó. A telefonon mindent fordítva kell beütni, például gyökvonásnál először a számot, s utána a gyököt. A mostani számológépeknél (tudományos, kétsorosak) ez nem így van, hanem először a gyökvonást kell beütni, s utána a számot. Így mikor a dolozatra kerül a sor, ahol természetesen nem lehet mobilt használni, mert már hallottam olyat is, hogy arról puskázott a diák, amit nem tudom, hogy csinált, mert hát minden feladat más… na mindegy, ez legyen az én dilemmám…. akkor nem tudta beütni, vagy nehezen jött rá, hogyan kell, s valljuk be, az idő vészesen fogy, s nem hiszem, hogy ilyenre kéne pazarolni doga közben, hogy hogyan kell kiszámolni valamit… 

Így egy jó tanács, ha megfogadod, akkor már sokat tettél azért, hogy a javuljon a matek jegyed ;) Használd a számológéped!

 

 

Ha egy jó számológépre vágsz, ezt javaslom neked: CASIO FX 570ES PLUS. Olvasd el, hogy miért szeretik a diákjaim. Hidd el, ez a gép kiszolgál, s nem okoz csalódást. A legjobb választás a középiskolai és főiskolai évekre. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.