Tudtad? Változik a matek érettségi követelménye!

Szia!

Az idéntől megváltozik egy kicsit a matek érettségi. 

Nézzük, hogy miben is változik a matek érettségi az idén:

 

1. A korábbi szabályozáshoz képest a középszinten megkövetelt ismeretek nem haladják meg jelentősen az eddigieket (a gráfok és a statisztika-valószínűség témakörében jelenik meg néhány új követelmény).

2. Emelt szinten bővült a bizonyítandó tételek köre, a szóbeli vizsgára való felkészülést segítendő (tételek a halmazelmélet, a kombinatorika, az algebra, a sorozatok, a geometria, a vektorok területéről).

3. A középszintű írásbeli vizsgarész II. részében, illetve az emelt szintű írásbeli vizsgarész II. részében a feladatoknak több részkérdésből kell állniuk az új vizsgaleírás szerint, mivel az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem tartalmazó feladatok kitűzése.

4. Az emelt szintű írásbeli feladatsor összeállításakor irányadó arányok megváltoznak, a gondolkodási módszerek eddigi 25%-os aránya 20%-ra csökkent, az algebra eddigi 20%-os aránya 25%-ra nőtt.

5. Az emelt szintű szóbeli vizsgarészben az eddig egy tétel illetve egy definíció megtalálásáért járó 1-1 pontot a felelet logikus felépítettsége, tartalmi gazdagsága szemponthoz tartozó 4 pont 6 pontra emeléséhez használja fel az új leírás. Itt kell ezentúl értékelni a feleletben szereplő definíciók, tételek nehézségét is.

6. Az emelt szintű szóbeli vizsgarészben az alkalmazások között matematikatörténeti vonatkozások ismertetése is megjelenhet, illetve az alkalmazások esetében az „említés” szót felváltja az „ismertetés”.

S it van pár próbafeladatsor, amit az ofi készített, megoldásokkal: 

matematika_kozep_feladatsor_1                      matematika_kozep_javitasi_utmutato_1

matematika_kozep_feladatsor_2                      matematika_kozep_feladatsor_2 

matematika_kozep_feladatsor_3                      matematika_kozep_javitasi_utmutato_3

 

TIPP: Töltsd le mindhárom tesztfeladatsort, s oldd meg őket a héten! Javítsd ki őket, miután mindhármat megoldottad. Törkedj arra, hogy hibátlanul oldd meg őket, ne figyeld az időt! Így felmérheted a tudásodat! 
Írd meg kommentben, hogy mik azok a feladatok, amik nem mentek, s elkészítem neked a feladat megoldását videóban ;)

 

Forrás: Ofi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.